Wijndomein Tiezzi uit Montalcino werd opgericht door de vader van Monica Tiezzi in de jaren 80. In 1985 bracht hij zijn eerste Brunello op de markt en in ’99 kochten ze enorm veel landgoed in de regio dat ze in ere herstelden.
Dat is ook het jaar dat Monica aan boord kwam om haar vader te helpen en zijn visie verder te zetten. Respect voor de wijngaarden, voor de natuur en het land met zo weinig mogelijk tussenkomst nadien in de kelder bij het proces van het wijn maken.
Één van hun kelders is er eentje waar Riccardo Paccagnini, een gekende oenoloog, tussen 1870 en 1907 de eerste Montalcino cru’s maakte. Daar bevinden zich 10-hectoliter Sloveense eiken vaten, die hij toen al noodzakelijk vond om Brunello in te laten rijpen. Verder werken ze volledig organisch en traditioneel, met de visie dat Brunello di Montacino geproduceerd wordt met een trage en spontane fermentatie van de druiven in houten vaten of cementen tanks, zonder temperatuurcontrole of toevoeging van gisten en waarbij er manueel wordt overgepompt.
Hun domein bestaat uit 5 stukken van in totaal ongeveer 12 hectaren in verschillende delen van Montalcino: Podere Cerrino, Podere Cigaleta, Podere Soccorso, Podere San Carlo en Poggio Scopeto.
We leerden Monica en Rachele kennen op Vinitaly in 2023 en een paar maanden later mochten we ze al ontvangen in België voor onze Festa del Sangiovese.
Een hartelijke samenwerking met twee straffe madammen die hele mooie wijnen maken!