Riecine werd opgericht in 1971 door een Engelsman die in de regio aanzien wordt als één van de grootste Chianti wijnmakers. Nadien ging het door verschillende handen en sinds 2016 is het in beheer van Alessandro Campatelli die in 2024 ook eigenaar werd.
We werken reeds een 15 tal jaren nauw met hen samen en bewonderen hun manier van wijnmaker en kennis die zich kenmerkt door een frisse, elegante stijl met levendige aroma’s van rood fruit, bloemen en kruiden en een gebalanceerde, zachte afdronk met fijne tannines. Riecine focust op biologische wijnbouw met zachte vinificatie en streeft ernaar om de pure expressie van de druif en het terroir te behouden.
Ze hebben maar liefst 10 wijngaarden!
In de kelder
De fermentatie vindt spontaan plaats en het karakteristieke terroir van elke wijn wordt zoveel mogelijk benadrukt. Na het ontstelen worden de druiven direct overgebracht naar betonnen vaten, waar ze blijven tot de fermentatie begint.
In de eerste 4-5 dagen, tot de gisting begint, wordt er één keer per dag gepompt of overgepompt. De gisting duurt gemiddeld 13-14 dagen, waarna de wijnen, afhankelijk van het type, 5 tot 25 dagen onder water blijven staan.
Vanaf dit moment volgen de batches verschillende routes.
Chianti Classico, Riserva, La Gioia en TreSette ondergaan een maceratie in gedeeltelijk gevulde tanks, die 4 tot 10 dagen duurt. Wanneer de gewenste aciditeit wordt bereikt wordt de wijn overgeheveld naar verschillende vaten.
De Chianti Classico wordt overgeheveld naar cementen vaten, grote vaten van eikenhout en gebruikte vaten; de Riserva wordt overgeheveld naar één groot vat van eikenhout; La Gioia naar nieuwe vaten; en Il TreSette (pure merlot) naar vaten van 700 liter.
De Riecine di Riecine blijft nog langer op de schil, soms wel 25 dagen. Het unieke van Riecine di Riecine is dat het gedurende het gehele vinificatieproces nooit in contact komt met hout.
Alle Riecine wijnen keren drie maanden voor de botteling terug naar de cementen vaten in de open lucht om een natuurlijke stabilisatie te ondergaan. Dit proces, dat meestal rond eind oktober plaatsvindt, wordt bevorderd door de lage wintertemperaturen waaraan de vaten worden blootgesteld.
We hadden de kans om het domein te bezoeken in Februari 2025 en het is écht een magische plek! Ten midden van de Chianti regio zijn de uitzichten prachtig, de wijngaarden enorm uitgestrekt en de mensen zo hartelijk.